Zioła i owoce nie tylko w kuchni – olejki eteryczne


Pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mięta, goździk, trawa cytrynowa, cynamon, rozmaryn… i wiele innych roślin, owoców ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni ale także wytwarza się z nich olejki eteryczne.

Olejki eteryczne pozyskuje się z przeróżnych roślin w procesie ekstrakcji lub destylacji parą wodną. Olejki eteryczne wykorzystuje się m.in. do produkcji perfum, jak również do aromaterapii.

Znacznie więcej ciekawych informacji na temat olejków eterycznych można przeczytać na stronie https://arsyna.pl która bardzo szczegółowo opisuje różne aspekty związane z historią, zastosowaniem, procesami wytwarzania olejków eterycznych. 

Interesującym jest tęż fakt, że to właśnie te produkty, które w kuchni stosujemy w celu uzyskania charakterystycznego aromatu dania, aby zdecydowanie wyostrzyć jego smak – cytryna, trawa cytrynowa, rozmaryn – to właśnie z nich tworzy się charakterystyczne olejki eteryczne. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o