W Polsce pojawiły się one około XIII wieku i przywędrowały do nas aż z Dalekiego Wschodu. Podobno sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Mowa oczywiście o pierogach ruskich, które podbiły serce niejednego Polaka lub gościa odwiedzającego nasz kraj. Cudzoziemcy z pewnością kojarzą nas z tym wybornym daniem, które niewątpliwie zasługuje na docenienie. Gdzie możecie zjeść najlepsze pierogi ruskie? Właśnie w naszym lokalu.

PIEROGI RUSKIE

Jak to było z tymi pierogami?

Przyjmuję się, że najstarszy zapis dotyczący przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej wzroku 1682. Jeżeli chcielibyście to zweryfikować, należy archiwach szukać tytułu “Compendium ferculorum”. Podpowiemy wam jednak, że tamtejszy przepis dotyczył pierogów z mięsem, a konkretnie fałsz ich wykonany był synek, łoju oraz "zieloności". Kolejne przepisy w naszym kraju na pierogi pojawiły się w wersji słodkiej. Nadziewane były owocami lub malutką, czyli konfektem. Ciekawe jest jednak to, że ich wcale nie gotowa no, a pieczona kropkę na słodko serwowano również pierożki z konspektem wzorowym. Teraz pewnie będziecie zaskoczeni, ale słodkie nadzienie zawijane w ciasto drożdżowe, a takie pierogi albo pieczona, albo smażoną na oleju. Zatem jak możecie się domyślić, że efekt tak naprawdę przypominam dzisiejsze pączki i niewiele miał wspólnego z aktualnymi pierogami.

Dopiero kilka lat później został wydany zbiór przepisów pochodzących z Wielkiego Księstwa Litewskiego, który na ówcześnie po podoba serem. można było tam znaleźć przepis na pierogi bez farszu, a zrobione z twarogu. Dzisiaj znane są pod nazwą pierogów leniwych, a tamtejszy anonimowy kuchmistrz zalecał wysmarować je na maśle. Pierogi pojawiły się już z farszem i wyróżniały się tym, że pieróg z ciasta drożdżowego i nadziany serem był zawijany w kapuściany liść. Liść po upieczeniu usuwano, a na powierzchni pozostawał ciekawy wzór, a całość dania przeniknięcia była ciekawym aromatem.

Pierogi ruskie wcale nie z Rosji

Jak widać, pierogi mocno ewoluowały po dziś dzień i tak naprawdę w naszym menu trudno szukać pierogów w cieście drożdżowym czy z marmoladą lub zawiniętych w liście kapusty. Nasza bogata oferta ciekawych dań proponuje tradycyjne pierogi ruskie. Jednak warto wiedzieć o tym, że tak naprawdę w Rosji potrawa ta jest praktycznie w ogóle nie znana, chodźmy nie na to mogła wskazywać by nazwa. Pierogi ruskie nie są przysmakiem rosyjskim, ale stanowią tradycyjną potrawę klasową, która przyrządzona została po raz pierwszy na terenach Rusi Kijowskiej, czyli na Ukrainie. Te pierogi z serem i ziemniakami robią prawdziwą furorę, i bardzo często uznajemy to danie za rodziną część naszej kuchni. Tak naprawdę dopiero po II wojnie światowej i wtedy, kiedy doszło do utraty Lwowa, nasze polskie pierogi stały się ruskimi. Siedzieć w tym, że nazwa ta przyjęła się dość późno. Początkowo nazywano je pierogami lwowskimi, jednak ich popularne określenie ciągle kojarzone jest na całym świecie. Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ruskich? My chyba nie znamy nikogo takiego.

Pierogi ruskie w naszej ofercie

Pierogi ruskie w naszym wykonaniu cieszą się ogromną popularnością. Zapraszamy do odwiedzenia naszego lokalu, a sami przekonacie się, że są one wyjątkowo pyszne. Możecie także zamówić je na wynos lub na wasze życzenie dowieziemy je najszybciej jak to możliwe we wskazane przez was miejsce.  W pierogach ruskich lepionych przez naszych kucharzy znajdziecie kremowy, naturalny twaróg, gotowane ziemniaki, podsmażaną cebulkę i przyprawy. Gdzie najlepiej znieść pierogi ruskie? Właśnie w naszym lokalu!