Tradycyjne pierogi wigilijne

Nie bez powodu mówi się, że tradycyjne pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań. Niektórzy nawet uważają, że w hierarchii stoją one na równi z pysznym barszczem z uszkami i karpiem. Wigilia bez pierogów? O tym nie ma mowy. Niewątpliwie samodzielne ich przygotowanie wprowadza wyjątkową i magiczną atmosferę tego dnia, ale jak doskonale wiemy, jest to zajęcie niezwykle czasochłonne. Poza tym, by przygotować możliwie najlepsze tradycyjne pierogi wigilijne trzeba mieć nie lada talent. Niektóre wyjdą nam za bardzo rozgotowane, inne mogą okazać się niepoprawnie ulepione i tak dalej. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty wybornej kuchni, która przygotuje nam najlepsze tradycyjne pierogi wigilijne. Ale co warto o niech wiedzieć? Powinny być one przygotowane na słono czy na słodko? Z czym je podawać?

Pyszna tradycja, czyli pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne lepione są zazwyczaj tuż przed Wigilią lub kilka dni wcześniej i wtedy je zamrażamy, by cierpliwie czekały na odpowiedni moment. Przygotowanie farszu zależy od tego, jakie preferencje mają nasi goście i domownicy, a także warto wiedzieć o tym, że tradycyjne pierogi wigilijne to nie tylko takie rozwiązania z kapustą i grzybami, ale istnieje tutaj wiele różnych możliwości.

Istotne jest to, że podstawą przygotowywania dań wigilijnych jest post, co oznacza, że tradycyjne pierogi wigilijne nie powinny zawierać mięsa. Zazwyczaj potrzebne są nam one w bardzo dużej ilości sztuk, gdyż Wigilia to doskonała okazja do spotkania z najbliższymi, dlatego samodzielne ich ulepienie wymagałoby od nas swojego nakładu czasu.  Warto zatem ułatwić sobie pracę, szczególnie wtedy, kiedy nie uznajemy się za specjalistów w tej dziedzinie i zdecydować się na zamówienie gotowych dań.

Tradycyjne pierogi wigilijne, które oferujemy

Przygotowanie perfekcyjnego ciasta na pierogi wigilijne nie jest wcale łatwym zadaniem. Na szczęście w naszej kuchni pracują prawdziwi eksperci, którzy potrafią stworzyć elastyczne ciasto, które nie będzie ani zbyt twarde, ani za miękkie. Stosujemy oczywiście tradycyjne przepisy na ciasto, ale oferujemy także wykorzystanie innych mąk – kukurydzianej, orkiszowej, ryżowej i z powodzeniem przygotowujemy również pierogi bezglutenowe. W zależności od preferencji naszych klientów tradycyjne pierogi wigilijne możemy posolić lub posłodzić jeszcze na etapie przyrządzania ciasta - w zależności od tego, czy fałsz będzie właśnie słony czy też słodki. Nasze ciasto jest dokładnie rozwałkowane, dzięki temu możemy ulepić pierogi możliwie jak najcieńsze.

Tradycyjne pierogi wigilijne z farszem na słono

Pierogi na Wigilię przygotowujemy z bardzo różnymi farszami, ale zdecydowanie największą popularnością cieszą się klasyczne i podstawowe rozwiązania, które oferują farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Niekiedy na życzenie klientów wzbogacamy go dodatkiem fasoli. Inną opcją jest także przygotowanie farszu z samych grzybów, a odpowiednio doprawione pierogi będą w smakowały w tym połączeniu wyśmienicie. Kluczowe jednak jest to, by wybrać dedykowane do tego zioła. Na życzenie klientów do pierogów z grzybami możemy nawet przyrządzić ciasto grzybowe, które wzmocni smak całego farszu. A co powiecie na ciasto buraczane? Jeżeli nie próbowaliście takiego rozwiązania, warto z niego skorzystać. Co prawda mniej tradycyjnym pomysłem, ale równie pysznym i ciekawym jest przygotowanie pierogów wigilijnych z łososiem.

Pierogi wigilijne na słodko

Zamierzacie na kolacji wigilijnej podać deser? Śmiało warto zdecydować się na farsz do pierogów wigilijnych na słodko i zaskoczyć gości. Możemy przygotować tradycyjne pierogi wigilijne z makiem lub farszem z bakalii. Innym pomysłem jest przyrządzenie pierogów z twarogiem, ale dodając do nich cukier i cynamon.

Jak serwować pierogi?

Podczas kolacji we wspólnym gronie tradycyjne pierogi wigilijne możemy podawać ze śmietaną, niewielką ilością masła lub podsmażoną cebulką. Powinniśmy zrezygnować z okraszania pierogów skwarkami. Masło świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów słodkich, a rozwiązania wytrawne możemy podawać z barszczem czerwonym lub grzybową zupą.

Przygotowane wcześniej pierogi wigilijne możemy zamrozić, ale warto pamiętać by były nieugotowane. Jeżeli jednak  szczególnie cenimy sobie świeże dania, które niewątpliwie są najlepsze, warto odpowiednio wcześnie złożyć zamówienie w naszym lokalu. Przyrządzone przez nas pierogi będą w pełni dostosowane do wymagań klientów, ale również sami chętnie zaproponujemy najlepsze rozwiązanie, które z pewnością zadowoli podniebienia Waszych gości.